2021-06-26 11:20:36• hírek • Bede Emőke

50 lejért kínáltak hamis érettségi tételeket az Instagramon

A Kiberbiztonsági Országos Központ (CERT-RO) közösségi oldalán hívta fel a szülők és tanulók figyelmét arra az átverésre, mely Instagramon jelent meg: valakik 50 lej fejében azt ígérik, hogy az érettségi vizsgán megoldandó tételsort a megmérettetés napján, már hajnali 6 órakor elküldik a „fizető ügyfeleknek”.

A kiberbiztonsági központ a csalással kapcsolatban emlékeztet rá, hogy az érettségi vizsga napjára nem csak egyetlen tételsort készítenek elő az illetékesek, hanem többet is, s ezek közül nem sokkal a kezdés előtt sorshúzással választják ki azt, amelyiket az adott napon az érettségizőknek meg kell oldaniuk. A sorshúzás a vizsga napjának reggelén történik, majd az ily módon kiválasztott tételsort elküldik a megyei tanfelügyelőségeknek, melyek aztán továbbítják azt a vizsgaközpontoknak. A CERT-RO szerint lehetetlen, hogy valaki már hajnali 6-kor meg tudja mondani, melyik tételsort kell majd megoldaniuk a végzősöknek.


Hasonló csalási kísérletek az előző években is rendre előfordultak, a tavaly például valaki az Edupedu, egy tanügyre specializálódott híroldal nevével visszaélve csalt ki pénzt olyanoktól, akik idő előtt szerették volna megtudni, milyen feladatokra is számíthatnak a nagy napon. Az átverés mögött álló fiatalembert a rendőrségnek sikerült azonosítania, s mivel az illető a bíróság előtt beismerte bűnösségét, mindössze másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszta az ügyet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: